Έχουν περάσει 40 χρόνια (20/07/1969), από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη ο πρώτος άνθρωπος και εντούτοις η αποστολή Απόλλων 11, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή που έφτασε στο φεγγάρι, εξακολουθεί να αμφισβητείται.

 

Οι θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη αποστολή, υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την προσελήνωση του Απόλλων 11, ήταν ψευδή και ότι είχαν κατασκευαστεί από τους αμερικανούς, ως αποδείξεις της μετάβασης τους στο φεγγάρι.

Για να στοιχειοθετήσουν τους ισχυρισμούς τους, οι υποστηρικτές των θεωριών αυτών, βασίζονται σε διάφορα στοιχεία που πιστεύουν ότι αποδεικνύουν την άποψη τους.Πιο κάτω παρατίθενται μερικά από τα πιο διαδεδομένα, μαζίμε τις απόψεις που τα αντικρούουν.

Ο κυματισμός της σημαίας

Η θεωρία αυτή ισχυρίζεται ότι η αμερικανική σημαία που τοποθετήθηκε στο έδαφος της Σελήνης κυμάτιζε, γεγονός που δεν μπορούσε να συμβεί αφού το φεγγάρι δεν διαθέτει ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με την άλλη άποψη, η σημαία παραμένει ανοικτή με τη βοήθεια μιας οριζόντιας ράβδου. Κινείται όταν οι αστροναύτες την ξετυλίγουν και στερεώνουν την κάθετη ράβδο της στο έδαφος. Η κάθετη ράβδος είναι πολύ ελαφριά, κατασκευασμένη από εύκαμπτο αλουμίνιο, γι΄αυτό συνεχίζει να δονείται για λίγο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η σημαία κυματίζει.

Φωτογραφίες χωρίς φωτογράφους

Υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν τους αστροναύτες να φθάνουν και να φεύγουν από τη Σελήνη. Για να τραβηχθούν αυτές οι φωτογραφίες θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος φωτογράφος στην επιφάνεια του φεγγαριού. Όμως, το πρώτο βήμα που έκανε ο NeilArmstrong στη Σελήνη θα μπορούσε να είχε φωτογραφηθεί από μια κάμερα που βρισκόταν στην εξωτερική πλευρά της σεληνακάτου. Επίσης, οι φωτογραφίες από την άφιξή του, οι οποίες είχαν τραβηχτεί από μακριά, ανήκουν στον δεύτερο αστροναύτη (BuzzAldrin) και τραβήχτηκαν από τον Armstrong. Όσον αφορά την αναχώρηση τους από τη Σελήνη, αυτή θα μπορούσε να παρακολουθηθεί από κάμερες απόστασης που είχαν αφήσει οι αστροναύτες εκεί.

Σκιές με διαφορετικές γωνίες

Στις φωτογραφίες από την προσελήνωση του Απόλλων 11, οι σκιές των αντικειμένων βρίσκονται σε διαφορετικές γωνίες, όπως γίνεται σε ένα τηλεοπτικό στούντιο που υπάρχουν πολλαπλές πηγές φωτός. Η αντίθετη άποψη όμως, υποστηρίζει ότι οι διαφορετικές γωνιές των σκιών οφείλονταν στη χαμηλή θέση του Ήλιου και στις ανωμαλίες της σεληνιακής επιφάνειας. Επίσης, τα αντικείμενα είχαν μόνο μια σκιά και όχι περισσότερες, όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση πολλαπλών πηγών φωτός.

Η ακτινοβολία στις ζώες Van Allen

Οι αστροναύτες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα ταξίδι στη Σελήνη, αφού θα εκτίθονταν σε θανατηφόρα διαστημική ακτινοβολία από τις ζώνες Van Allen. Η αντίθετη άποψη λέει ότι ο σύντομος χρόνος έκθεσης των αστροναυτών στην ακτινοβολία, δεν μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα αφού η ακτινοβολία που δέχτηκαν ήταν όση υπάρχει σε μια απλή ακτινογραφία.

Ουρανός χωρίς αστέρια

Στις φωτογραφίες που πάρθηκαν στη Σελήνη, άνκαι ο ουρανός είναι σκοτεινός, δεν φαίνεται κανένα άστρο. Η θεωρία αυτή αντικρούεται από την άποψη ότι κατά την προσελήνωση ο ήλιος έλαμπε έντονα, γι’αυτό οι κάμερες ήταν ρυθμισμένες να έχουν σύντομο χρόνο έκθεσης του φιλμ και στενό διάφραγμα φακού. Με τις ρυθμίσεις αυτές, ήταν αδύνατο να αποτυπωθούν στις φωτογραφίες τα άστρα, τα οποία δεν ήταν αρκετά λαμπερά εκείνη τη στιγμή.

Δεν υπήρχε φλόγα κατά την αποχώρηση της σεληνακάτου

Κατά την αποχώρηση της αποστολής από το φεγγάρι, το πίσω μέρος της σεληνακάτου δεν έβγαζε κάποια φλόγα καυσαερίων, γεγονός που τρέφει τη θεωρία ότι επρόκειτο για ένα κατασκευασμένο μοντέλο που το τραβούσαν με ένα συρματόσχοινο. Η απάντηση σ’αυτή τη θεωρία, λέει ότι η σεληνάκατος χρησιμοποιούσε τετροξείδιο του αζώτου και Aerozine 50, τα οποία καίγονται χωρίς ορατή φλόγα.

Ο σχηματισμός των πατημασιών

Για να σχηματιστούν οι πατημασιές των αστροναυτών στη σεληνιακή επιφάνεια, θα έπρεπε να υπάρχει υγρασία στο έδαφος. Διαφορετικά θα έπρεπε να σβηστούν, όπως συμβαίνει και με τις πατημασιές στη στεγνή άμμο. Εντούτοις, η σκόνη της Σελήνης είναι διαφορετική από την άμμο στη Γη και δεν χρειάζεται υγρασία για συγκρατήσει ένα σχήμα. Παρόμοια συμπεριφορά έχουν και διάφορες σκόνες στη Γη, όπως για παράδειγμα η πούδρα.

Κανένα αποτύπωμα από τη σεληνάκατο

Η 17 τόνων σεληνάκατος, δεν άφησε κανένα αποτύπωμα στην σεληνιακή επιφάνεια, όμως δίπλα από αυτήν φαίνονται οι πατημασιές των πολύ ελαφρύτερων αστροναυτών. Η απάντηση λέει ότι τη στιγμή που οι κινητήρες της σεληνακάτου ενεργοποιούνται για την προσελήνωση, εκτινάζουν μακριά τη λεπτή σκόνη και το σκάφος ακουμπά πάνω στο σκληρό βράχο που βρίσκεται πιο κάτω. Λίγο μετά, η σκόνη ξανακάθεται στην επιφάνεια του φεγγαριού, γι’αυτό και οι αστροναύτες μπορούν να δημιουργήσουν πατημασιές όταν κατεβαίνουν και αρχίζουν να περπατούν.

Το βίντεο σε γρήγορη κίνηση

Αν παιχτεί σε γρήγορη κίνηση το βίντεο που δείχνει τους αστροναύτες να κινούνται στη Σελήνη, τότε φαίνεται σαν να έχει τραβηχτεί στη Γη και στη συνέχεια παίχτηκε σε αργή κίνηση. Η αντίθετη άποψη λέει ότι απλώς φαίνεται έτσι, όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Η διαφορά στη βαρύτητα μεταξύ Γης και Σελήνης, κάνει τις κινήσεις στη Σελήνη να φαίνονται σαν ταινία σε αργή κίνηση.

Ίδιοι βράχοι με αυτούς που βρέθηκαν στη Γη

Η αποστολή έφερε πίσω στη Γη κάποια κομμάτια βράχων τα οποία είναι ίδια με αυτά που βρέθηκαν στην Ανταρκτική.Όμως οι σεληνιακοί βράχοι που βρέθηκαν στη Γη, σε αντίθεση με αυτούς της αποστολής Απόλλων 11, έχουν σημάδια καύσης και οξείδωσης, από την τριβή που προκλήθηκε κατά το πέρασμα τους, ως αστεροειδείς, μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Αυτές είναι οι πιο γνωστές θεωρίες αλλά και τα επιχειρήματα που τις αντικρούουν, σχετικά με την προσελήνωση του Απόλλων 11 και εναπόκειται στον καθένα να τις αξιολογήσει και να καταλήξει στα συμπεράσματα του.

http://www.youtube.com/watch?v=e0G5MXxhQAw

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=8344854

και γιατί δεν έστειλαν μια αποστολή να δουν αν έχει νερό και προτίμησαν αυτές τις αποστολές?

TPL_JM-MICA_ADDITIONAL_INFORMATION