Τον άμεσο επαναπατρισμό των αποθεμάτων χρυσού έχει ξεκινήσει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, ενδεικτικό της συνεχώς μειούμενης εμπιστοσύνης που επικρατεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Bundesbank αποφάσισε να επαναφέρει 150 τόνους χρυσού, οι οποίοι είχαν παραδοθεί προς φύλαξη σε ξένες τράπεζες κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία είχε αποστείλει ράβδους του κίτρινου μετάλλου προς φύλαξη σε άλλες μεγάλες δυτικές δυνάμεις, φοβούμενη τυχόν επίθεση από πλευράς της ΕΣΣΔ. Ο χρυσός κατανεμήθηκε κατά τον εξής τρόπο: στις ΗΠΑ φυλασσόταν το 66 % των αποθεμάτων της Γερμανίας, στη Μ. Βρετανία το 21 % και στη Γαλλία το 8%.
Μετά από συνεχή αιτήματα πολλών Γερμανών πολιτικών, και υπό τη συνεχιζόμενη ανησυχία για την έκβαση της κρίσης, η Buba αποφάσισε να επαναπατρίσει τα αποθέματα. Οι ανησυχίες αφορούν κυρίως στα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας που φυλάσσονται νόμιμα σε ειδικό θησαυροφυλάκιο της Fed στα υπόγεια του κτιρίου της οδού Liberty στη Νέα Υόρκη. Εκεί, φυλάσσεται σχεδόν η μισή ποσότητα του συνολικού χρυσού που κατέχει η Γερμανία.
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά της Γερμανίας που αποκαλύφθηκε μόλις τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, στις 25 Οκτωβρίου 2012, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες χρυσού που κατέχει και τα σημεία στα οποία αυτός φυλάσσεται.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η φύλαξη των γερμανικών αποθεμάτων χρυσού σε αμερικανικό έδαφος, ανάγεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου όταν, απειλούμενη από την παρουσία της πρώην ΕΣΣΔ στην ανατολική πλευρά της, η Δυτική Γερμανία εμπιστεύθηκε τις ράβδους χρυσού στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Επρόκειτο παράλληλα και για μία κίνηση απόδειξης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, με τους ίδιους όρους άλλοι 374 τόνοι φυλάσσονται σε θυρίδες της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας. Αντιθέτως, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ζητήσει να της καταβάλλεται μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως ενοίκιο για τη φύλαξη 450 τόνων γερμανικού χρυσού. Εντός των γερμανικών συνόρων παραμένουν 1.036 τόνοι χρυσού.
Συνολικά, το γερμανικό δημόσιο έχει στην ιδιοκτησία του 3.396 τόνους από το πολύτιμο μέταλλο. Αυτή η ποσότητα χρυσού αποτιμάται πλέον από την Παγκόσμια Τράπεζα περίπου στα 143 δισ. ευρώ, αξία λίγο μικρότερη από το ΑΕΠ του Πακιστάν.

www.bankingnews.gr

TPL_JM-MICA_ADDITIONAL_INFORMATION