Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα προεδρεύει της Προανακριτικής Επιτροπής για την εξέταση της υπόθεσης της Λίστας Λαγκάρντ. Εκπλήσσει αυτή η επιλογή καθότι πριν από περίπου 3 χρόνια, ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξεως και νυν αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλής, είχε εμπλακεί στο περίφημο σκάνδαλο με τα πυροσβεστικά ελικόπτερα, σκάνδαλο που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες του, αλλά δεν παραπέμφθηκε ποτέ σε δίκη γιατί τα αδικήματα που του καταλογίζονταν είχαν παραγραφεί.

Η υπόθεση αφορούσε την υπερκοστολογημένη εκμίσθωση πέντε πυροσβεστικών ελικόπτερων της εταιρίας Erickson Air- Crane, το 2009. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, από το βήμα της Βουλής (Μάιος 2010), ο οποίος επαναδιαπραγματεύτηκε την επίμαχη σύμβαση. Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βούγιας, το 2009 η μίσθωση του κάθε ελικοπτέρου στοίχιζε κατά 35% ακριβότερα σε σχέση με το 2010.

Σχηματίστηκε δικογραφία και ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή. Τα στοιχεία απέδειξαν τις καταγγελίες.
Συγκεκριμένα, το 2009, το κάθε ελικόπτερο νοικιάστηκε 4.450.000 ευρώ, ενώ, την επόμενη χρονιά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενοικίασε έκαστο προς 1.250.000 ευρώ φθηνότερα. Το 2010 νοικιάστηκαν 5 ελικόπτερα S 64 έναντι 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ενοικίαση των ίδιων ελικοπτέρων το 2009 ανήλθε στα 31.688.649 ευρώ.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε, ωστόσο, στην άσκηση ποινικών διώξεων για το δεύτερο σκέλος της έρευνας, που αφορούσε στη συντήρηση άλλων πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, η οποία θεωρήθηκε επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο. Τα αδικήματα του πρώτου σκέλους, αυτά του κ. Μαρκογιαννάκη, είχαν παραγραφεί μετά το πέρας της τελευταίας περιόδου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο ίδιος, σχεδόν 2 χρόνια μετά, το 2011, υποστήριξε πως «ψωνίσαμε ακριβά για να μην καεί η Ελλάδα».
Συγκεκριμένα, σημείωσε πως από την εν λόγω εταιρία ενοικίασης πυροσβεστικών ελικοπτέρων ζητήθηκε εξωφρενική αύξηση στην τιμή και κατόπιν αυτού ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις.

«Κάναμε προσπάθεια για καλύτερη τιμή, αλλά δεν πετύχαμε πολλά. Η εταιρία έλεγε ότι τους χρωστάμε και από προηγούμενες χρονιές. Έτσι, καθυστερήσαμε να κάνουμε συμβάσεις. Την ίδια περίοδο, πήρε φωτιά η Ριτσώνα και ο Υμηττός και από το να καεί ολόκληρη η Ελλάδα, αποφασίσαμε να τα πάρουμε ακριβά. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο και δεν υπήρχε εναλλακτική».

Το ερώτημα του τίτλου εδώ εγείρεται. Ένας άνθρωπος του οποίου η αθωώτητα δεν απεδείχθη στο δικαστήριο αλλά ακολούθησε τον παρεξηγημένο δρόμο της παραγραφής θα προεδρεύει της Προανακριτικής; Μήπως έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα;

http://www.koutipandoras.gr/?p=31757

TPL_JM-MICA_ADDITIONAL_INFORMATION