Σε ειδική ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός παρουσίασε τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του έτους 2011 και στην εισήγησή του ανέφερε τα παρακάτω:

«Από την 1η Ιανουαρίου 2011 η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας μπήκε σε μία τελείως διαφορετική φάση και λειτουργία καθώς ξεκίνησε η περίοδος του Καλλικράτη.

Έτσι πλέον ο νέος Δήμος Μουζακίου, αποτελούμενος από τους πρώην Δήμους Μουζακίου, Παμίσσου και Ιθώμης ήταν αναγκαίο να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό στη νέα πραγματικότητα και κυρίως αυτή η μετάβαση να γίνει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο η εξυπηρέτηση των δημοτών μας.

Από την πρώτη ημέρα λοιπόν εργαστήκαμε μεθοδικά και προγραμματισμένα, πολιτικό και υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου, ώστε αυτή η μετάβαση από τη πρότερη στη νέα κατάσταση να υπακούει σε δύο κανόνες:

 1. Να εξυπηρετούνται οι πολίτες στο πλησιέστερο σ’ αυτούς σημείο
 2. Να παραμείνει η επιχειρησιακή επάρκεια του Δήμο στο μέγιστο δυνατό επίπεδο

Έτσι προς την κατεύθυνση αυτή διατηρήσαμε τη λειτουργία των πρώην Δημαρχείων Ιθώμης και Παμίσου με τους απαραίτητους διοικητικούς υπαλλήλους ώστε όλες οι συναλλαγές διοικητικού και οικονομικού περιεχομένου, των δημοτών με του Δήμο να γίνονται εκεί, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους στο Μουζάκι.

Επίσης η λειτουργία των ΚΕΠ Μουζακίου, Αγναντερού και Φαναρίου αξιοποιήθηκε στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η οικονομική και η τεχνική υπηρεσία ενοποιήθηκε ώστε να παράγεται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στην παραγωγή μελετών όσο και στην επίβλεψη των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ προκειμένου ο Δήμος Μουζακίου να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της Αυτοδιοίκησης συνεχίσαμε πρωτοβουλίες και προωθήθηκαν δράσεις και έργα σε πολλαπλά επίπεδα:

 

Πολιτικό

Σε πολιτικό επίπεδο αναδεικνύουμε διαρκώς τη στρατηγική θέση του Δήμου Μουζακίου για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Μουζακίου, Αργιθέας, Πύλης κλπ. μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις με όμορους Δήμους, που μάλιστα είχαν σοβαρά αποτελέσματα.

Με το Δήμο Αργιθέας διατηρούμε πολύ καλή συνεργασία τόσο στο επίπεδο της αποκομιδής των απορριμμάτων, όσο και στην κοινή υποβολή προγραμμάτων με τους Δήμους Παλαμά, Καρδίτσας, Πλαστήρα και Σοφάδων όπως είναι τα ΤΟΠΕΚΟ και τα ΤΟΠΣΑ

Υλοποιούμε το πρόγραμμα VILLAGES σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Πύλης, που αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε περιοχές όπως ο Λίβανος, η Παλαιστίνη η Αίγυπτος κλπ

Επίσης η συνεργασία με το Δήμο Πύλης, σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και ανάπτυξης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Θυμίζουμε πως τα απορρίμματα του Δήμου μας μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ μέσω του ΣΜΑ της Πύλης, ενώ δημοπρατήθηκε και ολοκληρώνεται ο δρόμος από το Μουζάκι προς την Πύλη με προϋπολογισμό κοντά στα 3.000.000 ΕΥΡΩ

 

Επιχειρησιακό

Βασικός μας στόχος από το ξεκίνημα της νέας τετραετίας ήταν να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η επιχειρησιακή επάρκεια του Δήμου μας και γι’ αυτό το σκοπό ενοποιήσαμε τις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και πολλαπλασιαστικών ωφελειών που προκύπτουν από τη συνεργασία όλων των επιστημόνων οικονομικού και τεχνικού αντικειμένου

Εναρμονίσαμε τη Δημοτική Κοινωφελή μας Επιχείρηση με τα νέα δεδομένα του Καλλικράτη, όπως επίσης συνενώσαμε όλα τα νομικά πρόσωπα σε ένα εννιαίο. Παράλληλα διευρύναμε τις δράσεις του Δημοτικού μας Ωδείου και του ΚΔΑΠ και στις δημοτικές ενότητες Παμίσσου και Ιθμώμης.

 

Αναπτυξιακό

Στον αναπτυξιακό τομέα κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια για την αξιοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων που υπάρχουν σε εξέλιξη και προς αυτή την κατεύθυνση προχωράμε στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημοτικών κτιρίων, ενώ έχουμε έτοιμες και τις μελέτες για εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταΊκών σε αγροτικές εκτάσεις.

 

Θεσμικό

Η δημοτική μας αρχή ευρισκόμενη διαρκώς δίπλα και κοντά στους πολίτες μας γενικότερα και στους επιχειρηματίες μας ειδικότερα, για πρώτη φορά επιχειρεί τη θέσπιση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργιών και δράσεων στη χωρική ενότητα του Δήμου μας, ώστε να καθοριστούν χρήσεις γης και να μπούνε κανόνες τόσο στον τομέα της οικονομικής και οικιστικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό το λόγο εκτός από το Γ.Π.Σ. που χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 350.000 ΕΥΡΩ για τον πρώην Δήμο Μουζακίου, βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησης των φακέλων για το ΣΧΟΑΠ το πρώην Δήμου Παμίσσου προύπολογισμού 150.000 ΕΥΡΩ.

 

Νέες τεχνολογίες

Η ιστοσελίδα του Δήμου μας βελτιώνεται διαρκώς και ήδη η επισκεψιμότητά της βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Περιμένουμε την αξιολόγηση για την παρακάτω πρόταση:

«Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος τηλεδιαχείρισης οδικού φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED» με προϋπολογισμό 369.000 ΕΥΡΩ

Ενώ η πρόταση:

«Ανάπτυξη εφαρμογής τηλεϊατρικής με χρήση αυτόνομου σταθμού ιατρικών μετρήσεων HELTH KIOSK) με προϋπολογισμό 307.500 ΕΥΡΩ.   εγκρίθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 231000 ΕΥΡΩ και αναμένουμε τις τελικές οδηγίες πριν την προκήρυξη

 

Κοινωνικό τομέα

Στον κοινωνικό τομέα παρά τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η αυτοδιοίκηση με περικοπή πάνω από το 50% των πόρων της συνεχίζουμε την ουσιαστική δράση τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, Εργαστήριων Τέχνης,

Αξιοποιήσαμε όλα τα προγράμματα ενίσχυσης των ανέργων, όπως τα 5μηνα, τα ΤΟΠΕΚΟ ΚΑΙ ΤΟΠΣΑ.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και με άλλους φορείς της υγείας προχωρήσαμε σε προληπτικές εξετάσεις μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, όπως τις γυναίκες που υποβλήθηκαν δωρεάν σε τεστ ΠΑΠ.

 

Αγροτικός Τομέας

Στον αγροτικό τομέα είναι γεγονός ότι κατεβάλλαμε πολύ έντονες προσπάθειες για την ενημέρωση των αγροτών μας, αναφορικά με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και τη δημιουργία ομάδας παραγωγών.

Σε συνεργασία με το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου μας η Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης «όργωσε» όλα τα χωριά ενημερώνοντας τους αγρότες μας για τις νέες προοπτικές που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Επίσης στρατηγική μας επιλογή είναι η υποδοχή νέων κατοίκων στην ύπαιθρο και η διευκόλυνσή τους προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως επί παραδείγματι η παραχώρηση οικοπέδων σ’ εκείνους που επιλέγουν να επιστρέψουν στο δήμο μας.

Παράλληλα με την παρακολούθηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής ξεκινήσαμε τη διαδικασία δημιουργίας ΤΟΕΒ σ’ όλα τα χωριά μας, ώστε οι αγρότες μας να έχουν αυτοδιαχείριση στον αρδευτικό τομέα, στην αγροτική οδοποιία και τα αποστραγγιστικά.

Επίσης ξεκινήσαμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία αδειοδότησης όλων των γεωτρήσεων στο Δήμο μας.

Τέλος μέσα από μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων στο Δήμο μας ενημερώσαμε και συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τους κτηνοτρόφους μας.

Με τη στενή παρακολούθηση των επιδοτήσεων μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι πως δε χάθηκε ούτε ένα ΕΥΡΩ από τις ζωικές επιδοτήσεις στο Δήμο μας

 

Επίλογος

Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε τόσο ως χώρα όσο και ως αυτοδιοίκηση κατορθώσαμε μέσα από συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση άλλων δήμων που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Εν κατακλείδι οφείλουμε να επισημάνουμε πως αν συνεχιστεί η μειωμένη χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας μας τότε η αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί σε μαρασμό και δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει ούτε στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις της απέναντι προς τους πολίτες

 

ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

 1. Βιολογικός καθαρισμός και αποχέτευση 13.000.000 ΕΥΡΩ
 2. Πεζοδρόμια Μουζακίου 1.000.000 ΕΥΡΩ
 3. Πλατεία Αγοράς Μουζακίου 292.000 ΕΥΡΩ
 4. Oλοκληρώθηκε ο κόμβος από την είσοδο της Πύλης
 5. Ολοκληρώθηκε ο κόμβος από την είσοδο της Αργιθέας 300.000 ΕΥΡΩ
 6. Αποπεράτωση του ρέματος της Γκιώνας με προϋπολογισμό 544.000 ΕΥΡΩ (πρόκειται για τη συνέχεια του έργου Διευθέτηση υδατορεμάτων Μουζακίου 1.850.000 ΕΥΡΩ , που υλοποιήθηκε)
 7. Δρόμος Μουζάκι Πύλη προϋπολογισμού 2.900.000 ΕΥΡΩ
 8. Ολοκληρώνεται ο Δρόμος Κανάλια – Αγιος Ακάκιος Λίμνη Πλαστήρα (Π.Ε. Καρδίτσας)
 9. Αναδασμός Χάρματος Καππά δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 2.952.000 ΕΥΡΩ (Π.Ε. Καρδίτσας)
 10. «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για τα κτίρια του πρώην Δήμου Μουζακίου 700.000 ΕΥΡΩ εντάθχηκε και αναμένουμε άδεια δημοπράτησης
 11. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ (154.700 ΕΥΡΩ) LEADER
 12. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΝΑΛΙΩΝ (141.713 ΕΥΡΩ) LEADER
 13. Ανάπλαση Κάστρου Φαναρίου 480.000 ΕΥΡΩ
 14. Εγκρίθηκαν δύο προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ για το Δήμο μας με προϋπολογισμό 600.000 ΕΥΡΩ το καθένα
 15. Κατατέθηκαν 3 προτάσεις για τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ με τη συμμετοχή του Δήμου μας με προϋπολογισμό 600.000 το καθένα
 16. Παράκαμψη Ριζοβουνίου 3.000.000 ΕΥΡΩ (Π.Ε. Καρδίτσας)
 17. Επέκταση αγωγού ύδρευσης προς Ριζοβούνι(Π.Ε. Καρδίτσας)
 18. ΣΧΟΑΠ πρώην Δήμου Παμίσσου προϋπολογισμού 150.000 ΕΥΡΩ
 19. Προχωρούμε στην τακτοποίηση 15 δημοτικών κτιρίων που στερούνταν οικοδομικής άδειας

 

Απόθεμα μελετών

 1. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ του Παμίσου προϋπολογισμού 200.000 ΕΥΡΩ
 2. Αντικατάσταση των στεγών του Λυκείου Μουζακίου και του Σχολείου του Αγναντερού
 3. Βελτίωση εγκαταστάσεων του Παιδικού Σταθμού Μουζακίου
 4. Κατασκευή στεγάστρου στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Μουζακίου
 5. Έργα σταθεροποίησης πρανών Δήμου Μουζακίου
 6. Αντιπλημμυρική προστασία Τ.Δ. Δήμου Μουζακίου
 7. Αντιπυρική προστασία – βελτίωση βατότητας στο δρόμο από Οικισμό Οξυάς ως γέφυρα στα Βαϊένια
 8. Διαμόρφωση κτιρίου από Εκθεσιακό κέντρο σε κτίριο δημοτικών υπηρεσιών
 9. Αγροτική οδοποιία Μουζακίου Ιθώμης Παμίσου
 10. Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου του Αθλητικού Πάρκου Λοξάδας
 11. Δημοπρατήριο και αγορά αγροτικών προϊόντων στη Λοξάδα
 12. Οριοθέτηση και Διευθέτηση ρέματος Οξυώτη από Γέφυρα Βαϊένια ως Νησιά Πευκοφύτου
 13. Αποχέτευση ακαθάρτων Δρακότρυπας
 14. Κατασκευή δικτύου ομβρίων Μουζακίου
 15. Ανάδειξη χώρων αναψυχής στην παραποτάμια έκταση Μουζακίου
 16. Δημιουργία πάρκου μαζικού αθλητισμού στην παραποτάμια έκταση
 17. Κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων στα αποχετευτικά δίκτυα Μουζακίου Μαυρομματίου
 18. Ανάδειξη μονοπατιού Ανθοχωρίου Βλασίου
 19. Πρόμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τα Απορρίμματα
 20. Κατασκευή πεζοδρόμου Μουζακίου Μαυρομματίου
 21. Εγγειοβελτιωτικά έργα Δήμου
 22. Διάνοιξη δρόμων Αγίου Ακακίου
 23. Ανάδειξη παραδοσιακών μονοπατιών προς το κάστρο Φαναρίου
 24. Βελτίωση δασικού δρόμου Ελληνοπύργου Αγίου Ακακίου
 25. Κατασκευή οδού πρόσβασης προς το Κάστρο Φαναρίου και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου
 26. Κατασκευή δικτύων ύδρευσης και δεξαμενών Ιθώμης
 27. Αποχετευτικό δίκτυο Ελληνοπύργου
 28. Αποχέτευση Αγναντερού και Κρανιάς (β’ φάση)
 29. Διάνοιξη στραγγιστικών στην Τ.Κ. Καναλίων
 30. Αγροτική Οδοποιία Παμίσου
 31. Αποχέτευση Τ. Κ. Παμίσου
 32. Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Παμίσου
 33. Ετοιμάζουμε τη μελέτη για την ολική ανάπλαση του χώρου δίπλα από το γήπεδο Μαυρομματίου (Σταράλωνα)
 34. Αναβάθμιση του γηπέδου Μουζακίου (φωτισμός, ταρτάν, νέα κερκίδα) με προϋπολογισμό 360.000 ΕΥΡΩ.
 35. Καταθέσαμε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας τη μελέτη για την ανάπλαση του πετρόχτιστου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου
 36. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια
 37. Ολοκληρώθηκαν 3 μελέτες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκτάσεις (Αγναντερού, Φαναρίου, Λαζαρίνας)
 38. Μελέτη για τον περιφερειακό του Αγναντερού
 39. Προωθούμε τη μελέτη για την επέκταση του αγωγού ύδρευσης προς Κρανιά Μαγούλα και Φανάρι
 40. Ετοιμάζουμε δύο μελέτες για διαμόρφωση αθλητικών χώρων Κρανιάς Μαγούλας
 41. Ετοιμάζουμε μελέτη για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στο Δήμο Παμίσσου
 42. Διεκδικούμε την ένταξη σε πρόγραμμα αναδασμού της περιοχής «Αμπέλια» Αγναντερού


Πολιτισμός

Διεκδικούμε από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων την προώθηση των παρακάτω μελετών:

 • Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Γόμφων 2.000.000 ΕΥΡΩ
 • Συντήρηση ανάδειξη Μοναστηρίου Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη 500.000 ΕΥΡΩ
 • Συντήρηση ανάδειξη Μοναστηρίου Αγίας Τριάδας Δρακότρυπας 500.000 ΕΥΡΩ
 • Συντήρηση ανάδειξη Μοναστηρίου Αγίας Τριάδας Οξυάς 350.000 ΕΥΡΩ

TPL_JM-MICA_ADDITIONAL_INFORMATION