Αναδημοσιεύουμε την ακόλουθη είδηση από την εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας που δυστυχώς έχει ως επίκεντρο ένα άνθρωπο "δικό" μας. Τα θερμά συλληπητήρια στους οικείους της που παρά τον προσωπικό τους πόνο, πήραν μια αξιέπαινη απόφαση σώζοντας άλλες ζωές.

"Ακόμη και μετά θάνατον «παρέδωσε» μαθήματα ανθρωπιάς, ελπίδας και αλληλεγγύης μια 49χρονη δασκάλα, καταγόμενη από την Καρδίτσα, που απεβίωσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πέντε συνολικά ιατρικές ομάδες από Ελλάδα και εξωτερικό βρέθηκαν αργά προχθές βράδυ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας προκειμένου να στηθεί μια ακόμη «γέφυρα ζωής» ενώ αν βρεθεί συμβατός λήπτης, η καρδιά της 49χρονης δασκάλας θα συνεχίσει να χτυπά στο σώμα κάποιου άλλου ανθρώπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη δασκάλα, που εν ζωή κατοικούσε στην Αθήνα, βρέθηκε στη γενέτειρά της την Καρδίτσα με αφορμή κοινωνικό γεγονός για να υποστεί εγκεφαλικό. Στη ΜΕΘ ωστόσο του ΠΝΛ όπου διακομίστηκε, έχασε προχθές τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους οικείους της, παρά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου, με αλτρουισμό να λάβουν την πραγματικά γενναιόδωρη απόφαση, να προσφέρουν τα όργανά της, σώζοντας στην κυριολεξία ζωές ανθρώπων που για αρκετό καιρό περιμένουν στις λίστες αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης.

Με το συντονισμό του ΕΟΜ, ιατρική ομάδα από τα Ιωάννινα αφαίρεσε τους δυο νεφρούς ενώ ιατρική ομάδα από το «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης αφαίρεσε κερατοειδείς. Με ειδική πτήση έφθασε στη Λάρισα ιατρική ομάδα από το «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο η οποία έλαβε την καρδιά.

Με ειδικές πτήσεις έφθασαν επίσης στη Λάρισα άλλες δυο ιατρικές ομάδες, από Μόναχο και Βιέννη χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν τελικά σε λήψη και άλλων οργάνων.

Να σημειωθεί πως, με πρωτοβουλία των γιατρών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των δυο νοσοκομείων της Λάρισας και μόνο μετά από συναίνεση συγγενών, έχει ενισχυθεί σημαντικά για την περιοχή η δωρεά ανθρωπίνων ιστών και οργάνων, αλλά γενικότερα η χώρα μας υστερεί έναντι άλλων χωρών – μελών της Ε.Ε. Οι κατά καιρούς πρωτοβουλίες που είχαν λάβει στο παρελθόν οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας είχαν περιοδικό χαρακτήρα με συνέπεια να ατονήσουν ενώ οι όποιες προσπάθειες για την ενθάρρυνση της εθελοντικής προσφοράς, ουσιαστικά επαφίενται μόνο στην πρωτοβουλία των γιατρών".

Εφ. Ελευθερία (Βαγγέλης. Κακάρας)

TPL_JM-MICA_ADDITIONAL_INFORMATION